BANNERS
01.09.2015
Utrecht duurste stad voor autoverzekering

Een auto verzekeren is het duurst in Utrecht en het goedkoopst in Assen. Dat blijkt uit een vergelijking van 108 autoverzekeringen door Autoverzekering.nl.

Per stad is een gemiddelde premie voor een WA, WA beperkte casco en WA volledige casco berekend voor drie typen personen: den starter van 25 jaar oud met 5 schadevrije jaren als bestuurder van een Volkswagen Golf, een persoon van 40 jaar oud met 15 schadevrije jaren als bestuurder van een Volvo V70 en een senior van 70 jaar met 30 schadevrije jaren als bestuurder van een Toyota Yaris. Van de premies van deze drie verzekeringen is vervolgens per hoofdstad de gemiddelde premie per maand berekend.

Utrecht duurste stad voor autoverzekering
Het resultaat is dat in Assen de gemiddelde premie uitkomt op 23,06 euro per maand en in Utrecht op 30,61 euro. Autoverzekering.nl wijst erop dat de berekening van de hoogte van een verzekeringspremie afhankelijk is van veel verschillende factoren: leeftijd en woonplaats verzekerde, gewicht van de auto, aantal schadevrije jaren, aantal jaarlijks gereden kilometers, dagwaarde van de auto en de beveiliging van de auto.

Wanneer specifiek gekeken wordt naar de woonplaats blijkt dat de verschillende steden in Nederland verschillende risico's met zich meebrengen. In Assen, maar ook in Groningen en Leeuwarden, ligt het aantal diefstallen van personenauto's bijvoorbeeld zeer laag (0,3 auto's per 1000 inwoners), terwijl dat in Utrecht behoorlijk veel hoger ligt (1,4 per 1000 inwoners).

Ook diefstal uit een auto ligt in Utrecht veel hoger (16,7 per 1000 inwoners) dan in Assen (2,5 per 1000 inwoners). En dan heeft de Utrechter ook nog eens veel vaker materiƫle schade aan de auto (8,9 op de 1000 inwoners) dan een inwoner van Assen (4,9 op de 1000 inwoners).

Bron: Focwa

test